Pieczone kotlety mielone z indyka

Małgorzata
Obiad
01.03.2019 15:48
Pieczone kotlety mielone z indyka

Składniki

  1. 400 g filetu z indyka
  2. 1 łyżka posiekanego koperku
  3. 1 czerstwa bułka *
  4. 3-4 ząbki czosnku
  5. 1 średnia cebula
  6. 1 jajko
  7. pieprz biały
  8. sól

Dodatkowo

  1. 1 szklanka mleka
  2. ½ szklanki bułki tartej
  3. masło

Przepis

  1. Filet z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę moczymy w mleku przez około 20 minut. Odciskamy dokładnie i przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy jajko, koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy. Cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do mięsa. Mięso dokładnie wyrabiamy na luźną masę. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotleciki i układamy je na blaszce. Na każdym kotlecie układamy cienki plasterek masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez 12 minut z funkcją termoobiegu. Po tym czasie kotleciki przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 13 minut. Nie używamy papieru do pieczenia. Spływające masło na blaszkę spowoduje, że kotleciki będą się lekko smażyły, przez co będą chrupiące i rumiane. Kotlety podałam z ziemniakami i surówką z buraków.
  2. * można zastąpić mielonymi płatkami owsianymi

Notes

  1. - kotlety można również usmażyć
  2. - kotlety najlepiej smakują zaraz po upieczeniu