Przepis
SKŁADNIKI:
mięso mielone z piersi z indyka 400 g
kasza gryczana 1 torebka
jajko 1 szt
sól pieprz 1/2 łyżeczki
mix ziół suszonych 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
opcjonalnie:
sos pieczarkowy
warzywa
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół suszonych. Ja dodałam pietruszkę i koperek. Przyprawy można dodać wg uznania. Całość dobrze mieszamy. Formujemy jednej wielkości kotlety, lekko je spłaszczamy. Ja przed formowaniem każdego zwilżam ręce w zimnej wodzie. Mięso nie przykleja się do rąk. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron. Pod koniec podlać odrobiną ciepłej wody, przykryć przykrywką, zmniejszyć ogień do minimum i dusić 2-3 minuty. Gotowe. Kotlety podałam z sosem pieczarkowym , na warzywach gotowanych na parze.