Zdrowe burgery z indyka

Ewelina
Obiad
12.06.2014 15:12
Zdrowe burgery z indyka

Przepis

Składniki:

400 g mięsa mielonego z indyka o obniżonej zawartości tłuszczu

jajko

około 15 małych oliwek zielonych

marynowana papryka

1,5-2 czubate łyżki otrębów pszennych

jedna średnia czerwona cebula

świeża bazylia, oregano, sól, pieprz

Połączyć ze sobą mieso mielone, posiekaną czerwoną cebulę, drobno pokrojone oliwki, marynowane papryki i otręby. Dodać jajko i dużo przypraw - świeżej bazylii i oregano, soli i pieprzu do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut, by otręby napęczniały.

Nagrzać patelnię teflonową. Moja nie wymaga dodawania tłuszczu do smażenia, jeśli wasza tak, to wlejcie łyżeczkę lub dwie. Dłońmi uformujcie burgery i kładźcie na bardzo gorącej patelni, po pewym czasie odwrócić na drugą stronę. Trzymać na raczej małym lub średnim ogniu.