Przepis
Składniki:
400 g mięsa mielonego z indyka o obniżonej zawartości tłuszczu
jajko
około 15 małych oliwek zielonych
marynowana papryka
1,5-2 czubate łyżki otrębów pszennych
jedna średnia czerwona cebula
świeża bazylia, oregano, sól, pieprz
Połączyć ze sobą mieso mielone, posiekaną czerwoną cebulę, drobno pokrojone oliwki, marynowane papryki i otręby. Dodać jajko i dużo przypraw - świeżej bazylii i oregano, soli i pieprzu do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut, by otręby napęczniały.
Nagrzać patelnię teflonową. Moja nie wymaga dodawania tłuszczu do smażenia, jeśli wasza tak, to wlejcie łyżeczkę lub dwie. Dłońmi uformujcie burgery i kładźcie na bardzo gorącej patelni, po pewym czasie odwrócić na drugą stronę. Trzymać na raczej małym lub średnim ogniu.