Najlepsza jest podana z lodami 🍨 Przepisów na szarlotkę jest wiele, a oto jeden z nich - ten podstawowy, bardzo prosty, bez żadnych udziwnień - spód z półkruchego ciasta, nadzienie jabłkowe z dodatkiem kisielów oraz tarte ciasto na wierzchu. Składniki: Ciasto: - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 200 g zimnego masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1-2 łyżki śmietany 18% Nadzienie: - ok. 1,3 kg jabłek - 1/2 cytryny - 2 op. kisielu jabłkowego Słodka Chwila Wykonanie: Ciasto:W misce mieszamy mąkę przesianą przez sito z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Przepisów na szarlotkę jest wiele, a oto jeden z nich - ten podstawowy, bardzo prosty, bez żadnych udziwnień - spód z półkruchego ciasta, nadzienie jabłkowe z dodatkiem kisielów oraz tarte ciasto na wierzchu. Gotujemy na małym ogniu, przez około 5-8 min., aż jabłka lekko zmiękną, ale nadal będą w całości. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. W 1/2 szklanki zimnej wody rozprowadzamy kisiele jabłkowe, a następnie powoli wlewamy do jabłek, cały czas mieszając. W 1/2 szklanki zimnej wody rozprowadzamy kisiele jabłkowe, a następnie powoli wlewamy do jabłek, cały czas mieszając. Szarlotkę z tego przepisu przygotowuje się migiem i zawsze się udaje! Szarlotkę z tego przepisu przygotowuje się migiem i zawsze się udaje! Większą część rozwałkowujemy i wylepiamy nią dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary około 31 x 21 cm). Większą część rozwałkowujemy i wylepiamy nią dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary około 31 x 21 cm). Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2:3.