Najlepiej po prostu wybrać swoją ulubioną;) 250 g ryżu długoziarnistego 300-400 g cienkiej kiełbasy 400 g pieczarek 2 duże cebule 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki ketchupu trochę sera cheddar i gouda do posypania po wierzchu zapiekanki sól, pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki masło do wysmarowania formy + bułka tarta Na patelnię po smażeniu pieczarek (można dodać minimalną ilość oleju) wrzucamy kiełbasę i krótko podsmażamy. Kiełbasę kroimy na półplasterki (warto wcześniej obrać ją ze skórki). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut i zapiekamy pod przykryciem. Następnie dodajemy ją do ryżu z warzywami i mieszamy z ketchupem. Po tym czasie pokrywkę zdejmujemy i dopiekamy dalej aż do lekkiego zrumienienia się sera. Pieczarki również kroimy na półplasterki.