Pączki z Czekoladą

Paulina z Na To Mam Ochotę
Ciasta
27.02.2019 17:28
Pączki z Czekoladą

Składniki na około 25-30 dużych pączków z czekoladą: 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 5 żółtek 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 1 i 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki roztopionego masła 1-1,5 kieliszka spirytusu szczypta soli 5-6 paczek smalcu - do smażenia Nutella / Milky Way / ulubiony krem czekoladowy Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki przesianej mąki. JESZCZE CIEPŁE PĄCZKI POSMAROWAĆ POMADĄ CUKIERNICZĄ Składniki na Pomadę Cukierniczą - najlepszy lukier do pączków: 1 i 1/2 szklanki cukru 2 łyżki octu 170 ml wody Wszystkie składniki umieścić na głębokiej, ceramicznej patelni. Bardzo powoli można już rozgrzewać smalec :) Smażenie: Na głębokiej patelni rozgrzać smalec do temperatury 175* - można sprawdzić wrzucając skrawek ciasta, powinien wypłynąć na powierzchnie i od razu zacząć się smażyć. Przepis na ciasto na pączki jest Wam dobrze znany, to moja niezawodna receptura, z której korzystam od lat. Podczas smażenia na pączkach tworzy się piękna obrączka, która pojawia się tylko wtedy, gdy mamy do czynienia z dobrym ciastem drożdżowym, a przede wszystkim dobrze wyrobionym. Po tym czasie, lekko podsypując przesianą mąką rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość około 3 cm. Jajka i żółtka ubić z cukrem i solą na bardzo puszystą, gęstą masę (ubijałam około 5-7 min.). Smażąc je na prawdziwym smalcu ma się wrażenie jakby chciały unieść się do góry i uciec z tłuszczu :) Smażyć na średniej mocy palnika, z każdej strony po około 1 min. Pozostawiam na 20 min. do stężenia lukru (zrobi się też śnieżnobiały) a następnie nadziać przy użyciu rękawa cukierniczego ulubionym kremem czekoladowym np. nutellą, milky way. Przykryć naczynie talerzem lub lnianą, czystą ściereczką i odstawić na 1,5 godz. do podwojenia lub potrojenia objętości w ciepłe miejsce. Na średniej mocy palnika gotować około 2-3 min., do lekkiego zgęstnienia. Zagniatać ciasto około 10 min. Powinno być bardzo napowietrzone, mięciutkie, gęste, sprężyste, lśniące i nie lepić się do rąk. Wykrawać szklanką pączki, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na 15 min. Zapraszam po przepis na Puszyste Pączki z Czekoladą. Wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20 min.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/paczki-z-czekolada.html