700 g mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 cukinia (około 500 g) 3 jabłka (około 300 g) 3 jajka 250 g brązowego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 200 g masła 60 g mleka garść suszonej żurawiny garść posiekanych orzechów włoskich szczypta soli W międzyczasie cukinię kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, usuwamy środek z pestkami. U mnie na pewno jeszcze nie raz do powtórki, bo nie mogłam nacieszyć się tym smakiem. Zrobiłam je z ciekawości, gdyż nigdy jeszcze nie jadłam ciasta z cukinią. Na sam koniec do masy dodajemy suszoną żurawinę oraz orzechy, mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-55 minut (do suchego patyczka). W misie miksera umieszczamy jajka z cukrem i szczyptą soli. Obrane jabłka również trzemy na dużych oczkach tartki. Początkowo miksujemy mikserem, a gdy masa stanie się zbyt gęsta, mieszamy łyżką (w jednym kierunku). Ciasto przekładamy na blaszkę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia.