Taka tortilla z papryką, serem oraz szynką to fajna opcja dla dużych i małych łasuchów. 1 op. tortilli (6sztuk) 2-3 op. tartej mozzarelli (każde po 200g) 300-350 g szynki wieprzowej wędzonej 1 czerwona papryka 1 duża cebula sól, pieprz Cebulę drobno siekamy. Na dużą patelnię kładziemy placek tortilli (podgrzewamy na średnim ogniu, bez dodatku tłuszczu), posypujemy go częścią sera, następnie wykładamy podsmażoną szynkę z warzywami i ponownie posypujemy niewielką ilością sera. Z dużą ilością sera, który po roztopieniu służy niejako za spoiwo z pozostałymi składnikami. Quesadillę przekładamy na deskę do krojenia i kroimy na mniejsze kawałki. Gdy składniki się przesmażą zdejmujemy je z palnika i doprawiamy niewielką ilością pieprzu oraz soli. Po chwili obracamy placki na drugą stronę i ponownie chwilę podgrzewamy.