Gofry Churros - najlepsze jakie jadłam!

Kasia
Desery
27.02.2019 9:22
Gofry Churros - najlepsze jakie jadłam!

Z pewnością słyszeliście o pączkach hiszpańskich, czy właśnie churros, które robi się z ciasta parzonego, bardzo podobnego do naszego na karpatkę. Gofry churros – składniki: 250 ml mleka 120 g masła 200 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej i 100 ml śmietany kremówki, cukier oraz cynamon, posiekane orzechy. Gofry churros to gofry z ciasta parzonego, które zrobiłam na wzór tradycyjnych hiszpańskich smakołyków churros. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, wręcz nie można go kłaść zbyt dużo, bo gofry churros wyjdą bardzo wysokie i jest pulchniutkie i naprawdę, naprawdę rewelacyjnie się piecze. Ciasto na churros nadaje się nie tylko do smażenia, ale i do wypiekania, czego dowodem są te gofry. Churros to nieduże ciasteczka, wysmażane w głębokim oleju często na śniadanie i podawane z sosem czekoladowym, czy posypką cynamonową. Podgrzewać na niedużym ogniu, by się rozpuściło, a gdy się zagotuje dodać od razu całą mąkę. Gofry podawać z gorącą polewą czekoladową, oraz z dodatkiem posypki cynamonowej, czy orzechów. Parzyć wciąż mieszając około 1 minutę, aż na dnie garnuszka utworzy się biały nalot. Gdy ciasto przestygnie, dodać do niego jajka, sól oraz proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2019/02/gofry-churros.html