Fuczki – placuszki z kapusty kiszonej Fuczki – składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki pełnego mleka pół łyżeczki pieprzu łyżka cebuli startej na tarce pół łyżeczki soli olej rzepakowy do smażenia opcjonalnie wg upodobań przyprawy dodatkowe: majeranek, kminek, cząber. Fuczki składają się z kiszonej kapusty, którą trzeba odsączyć i posiekać, połączonej z gęstym ciastem naleśnikowym. Fuczki – przygotowanie: Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, posiekać ją nożem na drobniejsze kawałki, aby nitki nie były bardzo długie. Gdybym miała porównać z jakimś konkretnym smakiem, to powiedziałabym, że smakują nieco jak odsmażane pierogi z farszem kapuścianym. Smaży się je dużo szybciej niż ziemniaczane plyndze, a podajemy je bardzo podobnie, ponieważ sprawdzają się idealnie jako dodatek do gulaszy czy mięs. Fuczki to placuszki z kiszonej kapusty, pochodzące z Bieszczad. Do misy miksera wrzucić składniki na ciasto naleśnikowe, czyli: mąkę, jajko, mleko, startą na tarce cebulę, sól i pieprz.