Szakszuka na zimę! I możesz cieszyć się pachnącą latem szakszuką przez cały rok.

Kasia
Przetwory
31.08.2018 9:53
Szakszuka na zimę! I możesz cieszyć się pachnącą latem szakszuką przez cały rok.

W zimny poranek, a nawet wieczór słoiczek takiego sosu będzie cieszyć podniebienia jak mało która pozycja ze spiżarni. Szakszuka na zimę Z poniższych składników wyszło mi 5 słoiczków o pojemności 720 ml. Szakszuka na zimę – składniki: 3 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej sprawdzą się tutaj malinówki) 1 kg czerwonej papryki 3 białe cebule 4 ząbki czosnku 3/4 szklanki oliwy 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka kuminu 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego dwie szczypty ostrej papryki w proszku. Szakszuka na zimę – wykonanie: Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z nasion. Wylewasz sos ze słoiczka na patelnię, robisz dołki, wbijasz w nie jajka i prużysz pod przykryciem, aż białka się zetną. Wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grilla i zapiekać w 200 stopniach, aż papryka lekko się przypali (około 20 minut), po czym przykryć ją, by zaparowała. Jajko sadzone w tym sosie to danie już popularne w Polsce, chociaż jeszcze kilka lat temu mało kto o nim słyszał. Szakszuka to prosty przepis, który można przygotować w kilka chwil, i najlepszy jest właśnie teraz, w szczycie sezonu pomidorowego. W żeliwnym garnku* podsmażyć cebulę i czosnek, a kiedy zmiękną dodać paprykę, resztę oliwy oraz pomidory. Dusić sos 5 minut przykryty, odkryć i gotować co jakiś czas mieszając jeszcze przez kolejne 25 minut, tak aby zgęstniał. Gdy przestygnie obrać ją ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać, pokroić w kostkę, odrzucić zielone części.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2018/08/szakszuka-na-zime.html