- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
60g mąki pszennej (zwykłej)
60g mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie 2000)
¼ łyżeczki soli
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki cynamonu
40g cukru
80g ksylitolu
50g oleju rzepakowego
1 małe jajko
170ml mleka
Dodatkowo
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki mleka
1 łyżka cynamonu
Około 3-4 łyżek ksylitolu
Przepis
W misce wymieszać mąki, sól, proszek, gałkę, cynamon, cukier i ksylitol. W drugiej misce połączyć
olej, jajko i mleko. Składniki mokre dodać do suchych i szybko wymieszać. Przygotować foremki na
muffinki (ja użyłam silikonowych). Gotowe foremki napełniać do ¾ wysokości. Piec w 150st. z
termoobiegiem, do tzw. suchego patyczka, średnio około 25 minut (moje piekły się dokładnie 28 minut).
Gotowe muffinki ostudzić.
Masło rozpuścić z mlekiem. Ostudzone muf finki zanurzyć na chwilę w roztopionym maśle a
następnie obtoczyć w ksylitolu wymieszanym z cynamonem.