Muffiny a’la pączki

Małgorzata
Desery
07.01.2016 14:42
Muffiny a’la pączki
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Składniki:

350 g mąki pszennej

150 g cukru pudru

180 ml mleka

2 duże jajka

110 ml oleju

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

150 g konfitury malinowej*

Dodatkowo:

100 g masła

cukier biały drobny **

Przepis

W kubeczku mieszamy jajka, olej i ekstrakt waniliowy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder i składniki mokre. Mieszamy do połączenia się składników. Papilotki układamy w formie do muffinek. Każdą napełniamy ciastem do 1/3 wysokości. Następnie nakładamy łyżeczkę konfitury i przykrywamy ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Tak przygotowane muffiny wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180′ C i pieczemy około 20 – 25 minut. Upieczone muffinki odstawiamy na 5 minut do ostygnięcia. Następnie każdą muffinkę maczamy w roztopionym, ciepłym maśle i obtaczamy w cukrze. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

* można użyć dowolnej konfitury lub marmolady

**można zastąpić cukrem brązowym