- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki:
350 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
180 ml mleka
2 duże jajka
110 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g konfitury malinowej*
Dodatkowo:
100 g masła
cukier biały drobny **
Przepis
W kubeczku mieszamy jajka, olej i ekstrakt waniliowy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder i składniki mokre. Mieszamy do połączenia się składników. Papilotki układamy w formie do muffinek. Każdą napełniamy ciastem do 1/3 wysokości. Następnie nakładamy łyżeczkę konfitury i przykrywamy ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Tak przygotowane muffiny wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180′ C i pieczemy około 20 – 25 minut. Upieczone muffinki odstawiamy na 5 minut do ostygnięcia. Następnie każdą muffinkę maczamy w roztopionym, ciepłym maśle i obtaczamy w cukrze. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
* można użyć dowolnej konfitury lub marmolady
**można zastąpić cukrem brązowym