Albo wyjście nr 2- mniej tuczące i zdrowsze: wypróbować pączki pieczone 🙂 Dietetyczne pączki Składniki (na 8 sztuk): 190g mąki żytniej t. 2000 (można użyć też graham) 190g mąki pszennej (zwykłej, np. tortowej) 2 jajka 2 żółtka 4 łyżki cukru 4 łyżki ksylitolu 30g drożdży 2 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego) ok. 300ml mleka (0,5% lub 1,5%)- w zależności od mąki potrzebne będzie mniej lub więcej – do uzyskania konsystencji ciasta drożdżowego Nadzienie: Dżem owocowy, najlepiej domowej produkcji (ok. 1 łyżeczki/ pączka). Gotowe dietetyczne pączki oprószyć zmielonym na puder ksylitolem lub stewią (można oczywiście użyć także po prostu cukru pudru). Dlatego przepis na dietetyczne pączki jest wprost obowiązkowy 🙂 Nie czarujmy się – pączki są kaloryczne. 1 pączek z przepisu to ok. 240 kcal czyli ok. 100 mniej od tradycyjnej wersji Smacznego 🙂 Z wyrośniętego ciasta uformować owalny placuszek, na środek ułożyć dżem i uformować pączka (jeśli ciasto jest zbyt lepkie- podsypać mąką). Wyjścia są dwa: albo zjeść pączka bo przecież jeden pączek nie zrujnuje diety (jeśli oczywiście po tym jednym nie zjemy drugiego, trzeciego i czwartego).