Bomboloni - małe pączki z Włoch z pysznym kremem

Desery
26.02.2019 12:36
Bomboloni - małe pączki z Włoch z pysznym kremem
  • Czas przygotowania: 120 min

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej tortowej (może być też wymieszana mąka tortowa z chlebową typu 650)
  • 70 g cukru
  • 42 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody (najlepiej ciepłej)
  • 3 jajka rozmiar L
  • 100 g masła
  • starta skórka z cytryny
  • duża szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy
  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)

Składniki na krem:

  • 100 g cukru
  • 6 żółtek
  • 450 ml mleka
  • 40 g mąki pszennej tortowej
  • ekstrakt waniliowy

Przepis

Przygotowanie ciasta

Do miski wlewamy mleko i wodę, do których dodajemy cukier oraz drożdże. Chwilę mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę z jajkami, startą skórką z cytryny, solą i ekstraktem waniliowym. Dodajemy zaczyn drożdżowy i ciasto wyrabiamy. Na końcu do ciasta dodajemy roztopione masło i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy przez kilka minut. Dzięki silnemu i długiemu wyrabianiu ciasto następnie będzie lepiej rosło. Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na kilka godzin, by zwiększyło swoją objętość. U nas po 2 godzinach ciasto było trzykrotnie większe niż pierwotnie uformowana kula.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 -1,5 cm. Następnie szklanką o średnicy 3-5 cm (w zależności od tego jaki rozmiar bomboloni chcemy uzyskać) wykrawamy kółka i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 45 min – 1 godzinę. Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu smażymy nasze pączki. Podobno sekretem udanych pączków jest sposób ich smażenia – na 750 g ciasta należy mieć 1 kg + kostkę smalcu lub 1 l + szklankę oleju. Olej należy dobrze rozgrzać, a następnie smażyć pączuszki, aż zarumienią się z każdej strony. Gotowe bomboloni wyciągamy na ręcznik papierowy i czekamy aż ostygną.

Przygotowanie kremu waniliowego

Rozpoczynamy od utarcia cukru z żółtkami do białości. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy (można dodatkowo dodać odrobinę cytrynowego), mąkę i 50 ml mleka. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pozostałe mleko gotujemy w garnku na wolnym ogniu. Po zagotowaniu się mleka, dodajemy do niego przygotowaną masę z żółtek i mieszamy aż do zgęstnienia masy. Uzyskujemy w te sposób krem przypominający budyń. Odstawiamy do ostudzenia.

Na koniec nasze bomboloni nadziewamy przygotowanym kremem. I gotowe! Nie będziemy ukrywać, że przygotowanie bomboloni zajmuje trochę czasu i wymaga nakładu pracy. Jednak czy warto? Bez wahania odpowiadamy, że TAK! Naprawdę warto.

____________________________

www.duecappucci.pl