- Czas przygotowania: 120 min
Składniki
Składniki na ciasto:
- 550 g mąki pszennej tortowej (może być też wymieszana mąka tortowa z chlebową typu 650)
- 70 g cukru
- 42 g świeżych drożdży
- 125 ml mleka
- 125 ml wody (najlepiej ciepłej)
- 3 jajka rozmiar L
- 100 g masła
- starta skórka z cytryny
- duża szczypta soli
- ekstrakt waniliowy
- tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
Składniki na krem:
- 100 g cukru
- 6 żółtek
- 450 ml mleka
- 40 g mąki pszennej tortowej
- ekstrakt waniliowy
Przepis
Przygotowanie ciasta
Do miski wlewamy mleko i wodę, do których dodajemy cukier oraz drożdże. Chwilę mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę z jajkami, startą skórką z cytryny, solą i ekstraktem waniliowym. Dodajemy zaczyn drożdżowy i ciasto wyrabiamy. Na końcu do ciasta dodajemy roztopione masło i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy przez kilka minut. Dzięki silnemu i długiemu wyrabianiu ciasto następnie będzie lepiej rosło. Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na kilka godzin, by zwiększyło swoją objętość. U nas po 2 godzinach ciasto było trzykrotnie większe niż pierwotnie uformowana kula.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 -1,5 cm. Następnie szklanką o średnicy 3-5 cm (w zależności od tego jaki rozmiar bomboloni chcemy uzyskać) wykrawamy kółka i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 45 min – 1 godzinę. Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu smażymy nasze pączki. Podobno sekretem udanych pączków jest sposób ich smażenia – na 750 g ciasta należy mieć 1 kg + kostkę smalcu lub 1 l + szklankę oleju. Olej należy dobrze rozgrzać, a następnie smażyć pączuszki, aż zarumienią się z każdej strony. Gotowe bomboloni wyciągamy na ręcznik papierowy i czekamy aż ostygną.
Przygotowanie kremu waniliowego
Rozpoczynamy od utarcia cukru z żółtkami do białości. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy (można dodatkowo dodać odrobinę cytrynowego), mąkę i 50 ml mleka. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pozostałe mleko gotujemy w garnku na wolnym ogniu. Po zagotowaniu się mleka, dodajemy do niego przygotowaną masę z żółtek i mieszamy aż do zgęstnienia masy. Uzyskujemy w te sposób krem przypominający budyń. Odstawiamy do ostudzenia.
Na koniec nasze bomboloni nadziewamy przygotowanym kremem. I gotowe! Nie będziemy ukrywać, że przygotowanie bomboloni zajmuje trochę czasu i wymaga nakładu pracy. Jednak czy warto? Bez wahania odpowiadamy, że TAK! Naprawdę warto.
____________________________