Koniecznie odwiedź też przepisy: – surówka z czerwonej kapusty – zupa gołąbkowa Przygotowanie: 2 godziny Składniki: – 400 g suchej fasoli typu Jaś – 600 ml bulionu z kurczaka lub z warzyw – 30 dag kiełbasy lekko wędzonej – 10 dag boczku – 1 cebula – 2-3 listki laurowe – 3 łyżki przecieru pomidorowego – sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie: 1. Do sporego garnka wrzuć fasolę, liście laurowe, zalej ją bulionem i gotuj przez około 1,5 h na niewielkim ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania na nagrzaną patelnię wrzuć pokrojony w niewielką kostkę boczek i wytop tłuszcz przez około 10 minut. Zrób to dzień wcześniej – do sporej miski wsyp fasolę, zalej dużą ilością wody i odstaw aż napęcznieje i potroi swoją objętość. 2. Nawet mimo to że jest dość ciężkostrawnym posiłkiem, możemy raz na jakiś czas podać ją na rodzinny obiad. Jeśli tłuszczu jest zbyt dużo odlej większość i dołóż na patelnię pokrojoną kiełbasę oraz cebulę pokrojoną w kostkę.