Ciasto budyniowe z jabłkami To jest to, co idealnie dopełnia popołudnie z kawą – maślane, półkruche ciasto w połączeniu z delikatną budyniową masą i jabłuszkami właśnie w takich chwilach smakuje najlepiej. Składniki - 2,5 szklanki mąki pszennej - 120 g masła - 3 żółtka - 2/3 szklanki cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki jogurtu naturalnego - opakowanie budyniu śmietankowego - 0,5 l mleka - 2 łyżki cukru - 2 jabłka Przygotowanie Na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i wszystko mieszamy. Do tego przepisu wykorzystałam to samo ciasto półkruche, na którym piekłam już ciasto ze śliwkami (o takie) lub z którego przygotowywałam ciasteczka (te). Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i w niej rozprowadzamy budyń. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i wkładamy do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Kiedy mleko w garnku zaczyna wrzeć, wlewamy do niego część z budyniem i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Ciasto wyszło bardzo smaczne, delikatne i bardzo dobrze skomponowało się z jabłkami i budyniem. Niby to samo, ale jednak za każdym razem i z innymi dodatkami smakuje inaczej i za każdym razem pysznie. Następnie dodajemy żółtka i także wcieramy je w mąkę z masłem. Polecam jogurt dodawać stopniowo, bo o ile do lepiącego się ciasta dodać mąkę nietrudno, to do twardego i suchego jogurtu tak łatwo już nie dodamy. Po wyjęciu z piekarnika należy je dobrze wystudzić, bo ciepłe podczas krojenia może się rozpadać. Ja użyłam budyń śmietankowy z opakowania (wybrałam taki o dobrym składzie i bez cukru). Dodajemy jogurt naturalny i staramy się ugnieść wszystko w całość.