Faworki - najlepszy przepis!

Helka
Desery
23.02.2019 16:28
Faworki - najlepszy przepis!

Składniki na ciasto na faworki: 450 g mąki pszennej (u mnie tortowa) 5 żółtek 1 czubata łyżeczka cukru pudru szczypta soli 1 łyżka spirytusu lub octu 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% – ok. 200 g Dodatkowe składniki: 4 kostki smalcu (razem 800 g) lub 1 litr oleju rzepakowego do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia faworków Prosty przepis na faworki kruche: Każdą część rozwałkować na suchej stolnicy lub blacie stołu (cieniutko, najlepiej na ok. 1 mm grubości, max 2 mm – ale im bardziej cienkie faworki tym smaczniejsze i bardziej chrupiące – można w tym celu posłużyć się maszynką do makaronu – dzięki temu faworki wyjdą idealnie cieniutko ‘rozwałkowane’). Niektórzy na przepis na faworki domowe mają taki patent (w tym ja najczęściej wykorzystuję właśnie ten sposób), polegający na tym, by po leżakowaniu przepuścić ciasto przez maszynkę do mięsa (przez sitko z grubymi oczkami). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego warto do tej czynności zatrudnić kogoś silnego ;) Ciasto należy dobrze wyrobić (ugniatać) do otrzymania gładkiej kuli ciasta (w zależności od siły osoby ugniatającej zajmuje to od 15 do 30 minut). ; Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza – ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem aby znów stało się cieniutkie, znów rozwałkowujemy, składamy, ubijamy itd. Najpierw należy przygotować ciasto na faworki : czyli przesiać mąkę przez sitko, dodać żółtka, cukier puder, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. : czyli przesiać mąkę przez sitko, dodać żółtka, cukier puder, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Przepis na faworki czy też inaczej chrust, chruściki, a także kreple to jedno z najczęściej wyszukiwanych haseł w okolicy Tłustego Czwartku, tuż obok przepisu na pączki. Na blogu znajdziecie także prosty przepis na faworki z ciasta francuskiego – ich wykonanie jest ekspresowe! Smażyć w gorącym tłuszczu (ja preferuje smażenie faworków na smalcu), w temperaturze około 175 st.C, z obu stron, na złoty kolor. To częste pytanie w okolicy Tłustego czwartku, zwłaszcza jak mamy ochotę na prosty przepis na faworki domowe. – etap wyrabiania ciasta: Po czasie leżakowania, ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (od 15 – 30 minut) Przepis na chrusty – etap wykrawania ciasta: Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Po kolejnym odpoczynku ciasta (tym razem w lodówce) należy przystąpić do rozwałkowania go bardzo cienko – najlepiej na 1 mm grubości :) Zagniecione ciasto, po jego leżakowaniu tłucze się wałkiem, składa i ponownie tłucze wałkiem – powtarzając te czynności tak długo aż ciasto zacznie być plastyczne i pojawią się pęcherzyki powietrza. Po zmieleniu przez maszynkę należy ciasto owinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut, a dalej postępować tak jak poniżej. Faworki smaży się we wrzącym tłuszczu aż do zrumienienia (niektórzy twierdzą, że najlepiej je smażyć na smalcu, ale można użyć też innego tłuszczu, np. oleju rzepakowego). Sprawia to, że przepis na chrusty staje się mniej pracochłonny i przyjemniejszy – nie trzeba już bić ciasta wałkiem. Odłożyć ciasto zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej). Jednak niektórzy wolą zamiast przepisu na faworki kruche, to na te bardziej puszyste. Jak się robi ciasto na faworki? Ciasto na faworki powinno zawierać mąkę, żółtka jaj oraz śmietanę. Smażone są one na głębokim tłuszczu, a na koniec oprószane cukrem pudrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/faworki-prosty-przepis/