Przepis na tradycyjną krówkę znajdziecie tutaj: Krówka bez pieczenia Bananowa krówka bez pieczenia – Składniki: ok. 210g herbatników (u mnie Mini betini – 15 paczuszek po 14g każda) 1 kostka masła (200g) szczypta soli 3-4 łyżki cukru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 500ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego (takiego na 500ml mleka) 1 puszka mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (ok. 560g) ok. 45g migdałów w płatkach 2-3 banany sok z cytryny (ok. 1 cm plasterek) do skropienia bananów (by nie ciemniały) 200ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki żelatyny 50ml wrzątku Bananowa krówka bez pieczenia – Wykonanie: W 100ml mleka rozrobić budyń wraz z cukrem i czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej. Krówka bananówka bez pieczenia świetnie się sprawdzi, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, prostego, a piekarnik szwankuje ;) Więcej pomysłów na podobne przepisy znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia. Jeśli do wykonania tego ciasta użyjemy mleka skondensowanego, to należy gotować je przez ok. 2 godziny, a następnie ostudzić przed otwarciem, ponieważ w innym przypadku masa pod ciśnieniem może nam zabrudzić całą kuchnię ;) Więcej pomysłów na podobne przepisy znajdziecie pod kategorią: Masło w temperaturze pokojowej utrzeć ze szczyptą soli na puszystą masę (nie miksować zbyt długo – tylko do czasu uzyskania puszystości masła, ponieważ dłuższe miksowanie może sprawić, że masa się zwarzy). Następnie dodawać po 1 łyżce budyniu, miksując do czasu połączenia się składników (nie należy miksować zbyt długo, zwłaszcza w upalne dni, bo istnieje ryzyko, że masa się rozwarstwi). Bananową krówkę bez pieczenia należy chłodzić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej zostawić je na całą noc), by herbatniki nieco zmiękły i ciasto łatwo się kroiło. Następnie dodawać do niej stopniowo kilka łyżek ubitej śmietany wraz z kajmakiem (z 2-3 łyżki), energicznie mieszać za pomocą trzepaczki lub miksera, a następnie dodać do pozostałej części masy (takie działanie pozwoli uniknąć grudek w masie śmietanowej), zmiksować/wymieszać. Gotować do czasu, aż masa będzie bardzo gęsta (od tego punktu baaaardzo zależy późniejsza gęstość kremu budyniowego – łyżka, że tak powiem, powinna stać sztywno w budyniu po ostudzeniu). Bananowa krówka bez pieczenia – szybkie i bardzo proste ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach!