Ciasto miodowe: - 5 jajek - 3/4 szklanki cukru - 10 łyżek miodu naturalnego - 3/4 szklanki oleju - 3 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka mleka - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie) Masa serowa: - 1 kg mielonego sera białego twarogowego - 200 g masła - 1 szklanka cukru - 3 jajka - 1 budyń w proszku bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 100 ml mleka - 2 łyżeczki wanilii Masa z gruszek: - 6 - 7 dojrzałych gruszek - 4 łyżki cukru - 1 łyżka masła - 1 łyżka soku z cytryny - 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe (opcjonalnie) Ciasto z miodem dość szybko się przyrumienia, jeśli więc ciasto zbyt mocno się przypieka, należy przykryć je papierem do pieczenia. - Jeśli ciasto będzie szybko zjedzone i nie będzie transportowane taką masę z gruszek można już wyłożyć na wierzch ciasta i schłodzić. Składniki na pyszne ciasto miodowe z serem i gruszkami:Forma o wymiarach 34 cm x 24 cm x 7 cm. Gotować (około 10 minut) na małej mocy palnika, aż masa stanie się gęsta i z trudem będzie odchodzić od łyżki. W tym celu do gotujących się gruszek dodać tyle wrzącej wody, aby powstało razem z gruszkami około 700 - 800 ml masy. Ciasto miodowe: - Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodawać stopniowo płynny miód. - Gruszki włożyć do garnka i dodać sok z cytryny, cukier (ilość dostosować do stopnia słodkości gruszek) i masło, gotować do czasu, aż zaczną się karmelizować i będzie mało płynu. Aromatyczne i bardzo pyszne ciasto miodowe z serem i gruszkami sprawi, że poczujecie się wyjątkowo. - Na wierzchu wyłożyć masę z gruszek i wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło i przeszło smakiem. - Gdy masa stanie się jednolite bez widocznej mąki, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce olej. - Masę miodową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Masa serowa: - W garnku na niezbyt dużej mocy palnika ciągle mieszając rozpuścić masło z cukrem i wanilią. - Nie przerywając ucierania dodawać partiami na przemian mąkę przesianą z proszkiem i sodą, przyprawę do piernika oraz lekko podgrzane mleko.