Składniki na tiramisu: (dla 4 - 5 osób) 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone 1 opakowanie (200 g) biszkoptów podłużnych (u mnie Italian ladyfinger Vicenzovo do tiramisu) 200 ml wrzącej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 - 3 łyżki likieru Amaretto 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego lub białego 4 - 5 łyżek kakao naturalnego foremka lub naczynie szklane (u mnie o wymiarach opakowania biszkoptów około 10 cm x 30 cm) Osobom, które po raz pierwszy będą robić ten deser, proponuję przygotować go w salaterkach (porcje jak dla jednej osoby), wtedy gdy zbyt mocno namokną biszkopty lub krem przebijemy, to ominie nas problem z krojeniem i wyjmowaniem z formy, a deser i tak będzie bardzo smaczny. Gdyby były problemy z krojeniem zbyt miękkiej masy, proponuję formę z tiramisu wstawić na około 20 - 30 minut do zamrażarki. Żółtka z cukrem pudrem włożyć do miski i postawić na garnku z wrzącą wodą, tak by dno nie dotykało lustra wody. Postanowiłam w końcu spróbować wykonać go z żółtkami ubijanymi z cukrem na parze i powiem, że teraz tylko tak go przygotowuję. Jeśli tiramisu będzie jedzone w tym samym dniu, to wierzch oprószyć kakao, jeśli zaś na dzień następny, to lepiej to zrobić na drugi dzień. Na biszkopty wyłożyć połowę masy z mascarpone, wyrównać i delikatnie oprószyć za pomocą sitka kakao. Deser z alkoholem oczywiście dla dorosłych, w wersji dla dzieci po prostu go nie dodawać. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone i bardzo delikatnie, na wolnych obrotach miksera łączyć go z masą. W moim wydaniu tiramisu ma kakao zarówno na wierzchniej warstwie kremu, jak i na środkowej.