Chłopski garnek – Składniki: ok. 500 g kiełbasy np. podwawelskiej ok. 600 g ziemniaków ok. 360 g białej kapusty (pół główki małej kapusty, po wycięciu twardych części) 1 duża papryka czerwona – ok. 300 g 1 średnia cebula – ok. 90 g 1 ząbek czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego 500 ml wody lub bulionu pół łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka majeranku 2 ziarna ziela angielskiego 1 mały liść laurowy szczypta pieprzu chilli cayenne (opcjonalnie) 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku pęczek koperku Na dość dużej i głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć je przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Przepis na chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Po tym czasie dodać 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszać i dusić jeszcze przez ok. 10 minut (aż warzywa będą miękkie). Kapustę poszatkować (nie musi być drobno) – ja pokroiłam w kostkę o boku ok. 1 cm. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zarumieni. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać kiełbasę i smażyć kolejne 5 minut, również co jakiś czas mieszając. Mój Mąż był zachwycony :) Chłopski garnek jest prosty w przygotowaniu, a czas jego wykonania zajmuje mniej niż 30 minut.