40 minut Składniki na soczyste kotlety mielone: - 1 kg mielonej łopatki wieprzowej - 1 bułeczka pszenna - 100 ml mleka - 2 jajka - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - łyżka majeranku - 1/2 łyżeczki tymianku - łyżeczka mielonego kminku - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego - 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego - 2 1/2 łyżeczki soli - 1 - 2 łyżki bułki tartej lub mąki pszennej Kotlety są łatwe do przygotowania i dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno położone na kanapce. Dodatkowo: - mąka pszenna pełnoziarnista do obtoczenia kotletów - tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) Jak zrobić soczyste kotlety mielone? - Bułeczkę pokroić i namoczyć w mleku, a gdy rozmoknie dodać do mięsa. Soczyste kotlety mielone to smaczne i dość często robione danie na pewno nie tylko w moim domu. - Wyrobioną masę mięsną na kotlety odstawić na około 10 minut, aby mięso wchłonęło wilgoć i przeszło przyprawami. Według mnie najsmaczniejsze kotlety są smażone na smalcu, ale wiem, że dużo osób tak jak ja zrezygnowało z niego prawie całkowicie. Nie warto brać byle jakiego mięsa mielonego, które wcześniej zostało zapakowane w folię, gdyż nie wiemy tak naprawdę, co tam zostało zmielone. Najlepiej kupować niezbyt tłustą łopatkę w kawałku i mielić ją samemu lub prosić o zmielenie w sklepie, jeśli jest taka możliwość. Jeśli masa jest zbyt rzadka to, należy dodać bułki tartej, jeśli zaś zbyt zwarta dodać nieco mleka.