Buddha bowl: ryż, kurczak, awokado

Agata
Obiad
18.02.2019 7:51
Buddha bowl: ryż, kurczak, awokado

Proporcje Składniki: 1/2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego 1/2 piersi z kurczaka przyprawa curry sól himalajska olej do smażenia 1/2 dojrzałego awokado 2 duże rzodkiewki 2 garści liści szpinaku 2 garści kiełków soi kilka plasterków zielonego ogórka posiekana natka pietruszki Dressing: oliwa z oliwek EV sok z cytryny 1/3 łyżeczki musztardy 1 mały ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka oprószamy curry i solą, a następnie smażymy ja na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor, kroimy w plastry. W zależności od naszych potrzeb, upodobań czy też warunków klimatycznych panujących akurat za oknami, miski rozmaitości możemy serwować na zimno, lub też na ciepło. Oto krótka ściągawka, jakie produkty powinny się w niej znaleźć: Baza – stanowią ją różnego rodzaju makarony, kasze, a także sycące warzywa, na przykład bataty lub buraki. Do naszego sosu możemy też wykorzystać naturalny jogurt – zwykły albo grecki wymieszany z sokiem z cytryny, a także gęste dipy lub hummusy. Sos - może to być klasyczny dressing przygotowany na bazie oliwy z oliwek extra virgen lub oleju tłoczonego na zimno. Na kulinarnych blogach znajdziecie mnóstwo przepisów na te smakowite dania, zostały też wydane książki w całości poświęcone własnie tym miskom. Miski zdrowia, bo tak też się je nazywa, są proste w przygotowaniu, a do ich skomponowania możemy użyć naszych ulubionych produktów i składników. W międzyczasie przygotowujemy dressing, Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w szklance, wszystko dokładnie mieszamy. Awokado i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, awokado skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Z reguły używa się dwóch-trzech rodzajów warzyw, w większości na surowo. Oto przed Wami pyszna i sycąca miska rozmaitości z ryżem, piersią z kurczaka, awokado i klasycznym dressingiem. W głębokiej misce układamy po kolei wszystkie składniki, począwszy od liści szpinaku, a na kiełkach i natce pietruszki kończąc. Musimy tylko uważać, bo bardzo szybko potrafią się przypalić, a wtedy stają się gorzkie. Świeże zioła - wybierzcie swoje ulubione, te które akurat macie pod ręka. Miski rozmaitości są bardzo kolorowe, przypomina rajskiego ptaka, który ma przywoływać piękne letnie krajobrazy i wprawiać w słoneczny nastrój.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2019/02/buddha-bowl-ryz-kurczak-awokado.html