Błonnik - 4.3 Wapń - 33 mg Żelazo - 1.00 mg Magnez - 13 mg Fosfor - 44 mg Potas - 275 mg Sód - 1 mg Cynk - 0.23 mg Witamina C - 41 mg Tiamina - 0.040 mg Ryboflawina - 0.050 mg Niacyna (PP, B3) - 0.100 mg Witamina B6 - 0.070 mg Kwas foliowy - 8 μg Witamina A – 42 IU Witamina E - 0.10 mg Witamina K - 11.0 μg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Czerwona porzeczka w kuchni Jogurtowy sernik na zimno z czerwonej porzeczki Pamiętajmy także, że jedząc porzeczki dostarczamy naszemu organizmowi rzadkie mikroelementy takie jak: mangan, którego niedobór może powodować osteoporozę; bor, którego brak zmniejsza wchłanianie wapnia, fosforu oraz żelaza oraz jod, wpływający na prawidłową pracę układu hormonalnego. Dodatkowo: czerwone porzeczki do przybrania * zawsze warto sprawdzić na opakowaniu żelatyny na jaką ilość masy jest przeznaczona. Składniki Masa porzeczkowa: 700 g jogurtu 350 g czerwonych 7 łyżeczek żelatyny* 8 czubatych łyżek cukru pudru Masa jogurtowa: 400 g jogurtu 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Zapobiegają także namnażaniu się komórek nowotworowych i wspomagają pracę układu odpornościowego Te małe czerwone kuleczki posiadają w swoim składzie dużą ilość pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który ogranicza w naturalny sposób wchłanianie zbyt dużej ilości cholesterolu we krwi, jak również cukru. Wkładamy do lodówki, na 5 godzin, a najlepiej na całą noc, aż stężeje. Wkładamy do lodówki, na 5 godzin, a najlepiej na całą noc, aż stężeje. A ponieważ ostatnio wypatrzyłam u Anitki z blogapyszny i bardzo prosty serniki na zimno, postanowiłam zrobić nam taki właśnie deser. Owoce porzeczki zawierają również garbniki, które działają ściągająco oraz przeciwzapalnie na skórę i regulują wydzielanie sebum. Białko ogółem - 1.4 g Tłuszcz - 0.20 g Węglowodany - 13.80 g (cukier 7.37) Masa jogurtowa: Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut. Od A do Z gotuj pyszny i bardzo prosty serniki na zimno, postanowiłam zrobić nam taki właśnie deser. Żelatynę namaczamy w 1/3 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut. Gdy masa zacznie lekko tężeć, układamy na niej pozostałe porzeczki. Gdy masa zacznie lekko tężeć, układamy na niej pozostałe porzeczki. Wykonanie Masa porzeczkowa: Porzeczki odrywamy z łodyżek i 350 g owoców dokładnie blendujemy. Mój sernik nie jest słodki, więc jeśli lubicie słodkie ciasta, musicie do niego dodać więcej cukru. Mój sernik nie jest słodki, więc jeśli lubicie słodkie ciasta, musicie do niego dodać więcej cukru. Wkładamy do lodówki, aż stężeje. na tortownicę o średnicy 19 cm Wartość odżywcza czerwonej porzeczki (w 100 g)