Składniki – 3 jajka – 150 g drobnego cukru lub cukru pudru – 3/4 szklanki ml oleju roślinnego – 1 szklanka drobno startej marchewki – 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich + do dekoracji – 3 łyżki wiórków kokosowych – 1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej – łyżeczka cynamonu – łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka sody – szczypta soli krem – 500 g serka mascarpone – 3/4 szklanki drobnego cukru – 1 łyżka soku z cytryny – 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego Przygotowanie: Na dolną część ciasta wyłożyć ¾ kremu, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu ( można posmarować również boku ciasta). Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i piec przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka. Piekarnik nagrzać do 170stopni C. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól,wymieszać. Wstawić do lodówki na około godzinę aby krem lekko stężał.