ZAPIEKANE KLUSKI Z KASZY MANNY Z PARMEZANEM

Obiad
18.02.2019 7:37
ZAPIEKANE KLUSKI Z KASZY MANNY Z PARMEZANEM

Wałki pokroić na plasterki i ułożyć je w formie tak, żeby nachodziły na siebie, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, na koniec podpiec jeszcze ok 4-5 minut pod grillem. 5 from 1 vote Print Recipe Pin Recipe Prep Time 30 mins Cook Time 20 mins Odpoczywanie 2 hrs Total Time 50 mins Servings 4 porcje Ingredients 80 g masła 1 litr mleka 250 g kaszy manny szczypta gałki muszkatołowej 100 g startego parmezanu 2 żółtka 40 g sera żółtego ( np cheddar) sól do smaku pieprz do smaku Instructions Wlać do garnka mleko, dodać masło, sól i pieprz i zagotować. Na blacie rozłożyć dwa nachodzące na siebie, długie na szerokość stołu kawałki foli spożywczej, na nią wyłożyć połowę kaszy manny formując gruby wałek, zawinąć folią, docisnąć i nadać ostateczny kształt wałka. Do klusek zrobiłam cukinię w pomidorach – w garnku rozgrzałam oliwę, dodałam cebulkę i czosnek, podsmażyłam do tego dwie puszki pomidorów – poddusiłam 2o minut aż całość zgęstniała na koniec doprawiłam solą i pieprzem i dodałam oregano. Zapiekane kluski z kaszy manny z parmezanem Kwintesencja comfort food – kluseczki z kaszy manny z mlekiem, masłem i parmezanem. Na drugiej patelni rozgrzałam oliwę, dodałam cukinię pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażyłam, dodałam dwa pokrojone ząbki czosnku i smażyłam aż całość się zarumieniła, przełożyłam do garnka z pomidorami i chwilę jeszcze podgotowałam. Podczas pierwszego jej przeglądania, jak doszłam do przepisu na kluski z kaszy mannej z parmezanem to od razu wiedziałam, że to będzie jeden z pierwszych przepisów jakie wypróbuję. Książka zawiera wiele fantastycznych przepisów i bardzo ją Wam polecam, ale ten przemawiał do mnie szczególnie (a przeglądałam ją podczas świątecznej obfitości jedzeniowej, kiedy generalnie nie myśli się o gotowaniu wcale i raczej przyświeca myśl pt ja już więcej niczego, nigdy nie zjem… 🙂 Kluski to mieszanka kaszy manny, mleka, masła i parmezanu. Gdy masło się rozpuści i mleko będzie gorące ( ale nie może się gotować) zestawić z ognia -mieszając ( najlepiej za pomocą trzepaczki) dodać kaszkę, parmezan, żółtka i gałkę – całość dobrze zmieszać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cookingforemily.pl/2019/02/zapiekane-kluski-z-kaszy-manny-z-parmezanem/