- Ratatouille - Olej do smażenia - 2 cebule - 3 małe cukinie - 3 ząbki czosnku - 2 bakłażany - 1 litr sosu pomidorowego - sol pieprz - pół łyżeczki cukru - 2 łyżki octu balsamicznego - ½ łyżeczki oregano - garść bazylii - Polenta - 1 szklanka kaszki kukurydzianej - 3 i ½ szklanki wody - 2 łyżki mascarpone - 2 łyżki masła - garść parmezanu - sól do smaku - posiekana drobno bazylia ( ok 10 listków) - Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać, cukinię pokroić w półkrążki albo kostkę, a bakłażana pokroić w średnią kostkę. Jak jednak lubicie paprykę to możecie ją dodać – czerwoną i/lub żółtą, można ja najpierw podsmażyć albo podpiec w wysokiej temperaturze w piekarniku i po zdjęciu skórki dodać do warzyw pokrojoną w paseczki. Hmm, właściwie chyba mogę tak powiedzieć o znacznej większości przepisów na blogu to jednak jedząc to danie miałam cały czas w głowie tak, to w 100% to co lubię 🙂 Tak przygotowana polenta ma jednak to do siebie, że trzeba ją zjeść zaraz po przygotowaniu, bo jak przestygnie to już zbija się w bryłę i zapomnijcie o cudownej, kremowej paćce. - Na koniec dodać masło, mascarpone, posiekaną drobno bazylię, parmezan i sól do smaku – dobrze wymieszać aż masło się rozpuści i odstawić. Potem można ją pokroić nożem w kawałki i przed podaniem podsmażyć lekko na patelni (normalnej lub grillowej). Może jednak zyskać 2 życie – więc zostanie Wam polenta to warto ją od razu przełożyć ją do pudelka wyłożonego folią spożywczą. Bardzo kremowa polenta z mascarpone i parmezanem a do tego duszone warzywa – cukinia i bakłażany w pomidorach. Nazwałam to ratatouille chociaż klasyczny przepis na ratatouille zawiera też paprykę to ja jednak wolę to danie bez papryki. - Jedną z patelni przetrzeć ręcznikiem papierowym, dodać 3 łyżki oleju i wrzucić bakłażana.