Sos bolognese

Anna
Obiad
11.02.2019 10:08
Sos bolognese

150 minut Składniki na sos bolognese: - 1 kg mielonego mięsa (część może być wołowego) - 150 g wędzonego boczku - 3 cebule - 3 ząbki czosnku - 3 łodygi selera naciowego - 2 marchewki - puszka krojonych pomidorów lub 5 świeżych - 300 ml passaty pomidorowej - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 300 ml czerwonego wytrawnego wina - 250 ml mleka lub śmietany 30% - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1,5 łyżeczki oregano - 1/2 łyżeczki cynamonu - pieprz i sól do smaku (u mnie soli było 2,5 łyżeczki) Sos bolognese jest bogaty w smaku, a podany na obiad z makaronem, na pewno wszystkim posmakuje. Sos świetnie smakuje nie tylko podany od razu po zrobieniu, ale również podgrzany i nie wiem, czy nie jest jeszcze lepszy. - Do mięsa dodać pomidory, wino, oregano, cynamon, łyżeczkę pieprzu i dusić wszystko pod przykryciem około 30 minut. - Po tym czasie dodać rozdrobnione mięso mielone i wymieszać z warzywami, smażyć, aż się przyrumieni. W tym przypadku to czas duszenia wpływa na smak i delikatność mięsa w sosie. - Dodać passatę i mleko, dusić wszystko pod przykryciem około 60 - 80 minut. - Następnie dodać marchew, selera, oliwę i smażyć około 5 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotujwdomu.blogspot.com/2019/02/sos-bolognese.html