Składniki: Biszkopt: - 6 jajek - 1 1/2 szklanki cukru - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 6 łyżek oliwy - 2 łyżki octu spirytusowego Masa jabłkowa: - 1 kg jabłek - około 3 - 4 łyżki cukru (ilość cukru zależy jak kwaśne są jabłka) - 2 łyżki soku z cytryny - 2 galaretki cytrynowe - Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (33 cm x 23 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 - 30 minut. Jabłecznik na biszkopcie Wilgotne, delikatne, niezbyt słodkie ciasto z jabłkami jest dobre na wiosenne i letnie dni. Biszkopt z galaretką i masą z jabłek smakuje wspaniale. - Zamiast robić masę ze świeżych jabłek, można wykorzystać gotowe jabłka szarlotka ze słoika dostępne w sklepach. - Do rondelka włożyć pokrojone jabłka, dodać cukier, sok z cytryny, zagotować. Jabłka gotować do chwili rozpuszczenia się cukru i gdy jabłka nie będą już twarde. Masa jabłkowa: - Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na drobną kostkę.