Składniki (4 porcje): 1 litr wody 2 pory 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 4 ziemniaki 1/2 łyżeczki lubczyku* 1 łyżka masła 1 pęczek koperku sól i pieprz *Lubczyk zastąpiłam łyżeczką zdrowej przyprawy do rosołu – samych suszonych warzyw i ziół, bez dodatku soli! Pory pokroić w plasterki, pozostałe warzywa w mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać lubczyk, łyżeczkę soli (można więcej zgodnie z upodobaniami), kilka ziarenek pieprzu (ziarenka wyjąć przed zmiksowaniem zupy, aby tego uniknąć można dodać od razu mielony pieprz do smaku) i gotować przez 30 minut. Tradycyjne zupy są u nas zawsze popularniejsze niż te w formie kremów, ale sytuacja zmienia się, gdy mowa o zupie porowej : ) Pomimo mało apetycznego wyglądu, uwielbiają ją nawet moje dzieci, które za porem nie przepadają. Dodać łyżkę masła, koperek i całość zmiksować.