Bezy mini

Anna
Desery
02.06.2017 9:12
Bezy mini

Składniki:(na 35 sztuk o średnicy 4 cm) - 4 białka jaja kurzego - 220 g drobnego cukru - 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Jak zrobić małe bezy z białek? Na samym początku pieczenia proponuję zaglądać do piekarnika, gdy beziki zaczną zmieniać kolor, należy wcześniej zmniejszyć temperaturę ze 120 na 100 stopni C, inaczej bezy będą miały ciemniejszy kolor. - Jeśli został wykorzystany cały cukier, a beza jest gęsta, lśniąca i nie wyczuwamy w niej drobin cukru, należy dodać mąkę i ocet i chwilę jeszcze miksować do połączenia się składników z ubitą pianą. Po przygotowaniu np. ciasta kruchego lub faworków często zostają mi niewykorzystane białka, które po prostu zamrażam i później robię z nich kokosanki lub właśnie bezy. Najlepsze bezy wychodzą oczywiście z białek świeżych, które należy starannie ubić na pianę, do której stopniowo po łyżce dodawać drobny cukier. - Do czystej i suchej miski włożyć białka i powoli miksować, aż powstanie w miarę stabilna piana, do której nie przerywając miksowania dodawać po łyżce cukru. - Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 120 stopni C 20 - 25 minut, następnie suszyć około 40 minut w temperaturze 100 stopni C.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/06/bezy-mini.html