😉 Ptysie z prażonym jabłkiem, kremem karmelowym i kruszonką z masłem orzechowym Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 4.3 /5 ( 6 zagłosowano ) SKŁADNIKI Ciasto parzone: 100 g masła 250 ml wody 200 g mąki 4 jajka szczypta soli Kruszonka z masłem orzechowym: 40 g zimnego masła 40 g masła orzechowego 80 g cukru trzcinowego 80 g mąki pszennej Prażone jabłka: 3 duże jabłka ok. 50 g cukru 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem karmelowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 200 g + 50 g kajmaku Dodatkowo: cukier puder do oprószenia PRZYGOTOWANIE Kruszonka z masłem orzechowym Wszystkie składniki na kruszonkę szybko zagnieć ze sobą lub zmiksuj za pomocą miksera. Gotowe ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij wysokie okręgi o średnicy ok. 5 cm na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia. Dwie warstwy parzonego ciasta, skrywają w sobie jabłka prażone z cynamonem oraz krem karmelowy z ubitej śmietany i kajmaku. Te ptysie z prażonym jabłkiem, kremem karmelowym i kruszonką z masłem orzechowym to najbardziej rozpustne ciastko, jakie można sobie wyobrazić! Resztą kajmaku wysmaruj wnętrze rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki, rozpościerając go na 3 pasy. Oczywiście, żebyście mieli czas przetestować różne przepisy, ja na przykład na te obłędne ptysie, którym wprost nie sposób się oprzeć! Okręgi z kruszonki kolejno spłaszcz w dłoniach i układaj na wyciśniętych ptysiach. Sprawdź patyczkiem, czy ptysie upiekły się w środku i odstaw do wystudzenia, a następnie przekrój na połówki. Kolejno rozwałkuj ją cienko na papierze do pieczenia i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Ciasto parzone W garnku zagotuj wodę wraz z masłem oraz solą. Szybko wymieszaj i wstaw z powrotem na ogień, gotując jeszcze przez moment. Kolejno łyżka po łyżce dodawaj do niej kajmak (200 g), ubijając na średnich obrotach miksera. Gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu, aż jabłka zmiękną, ale nadal będą przyjemnie chrupać. Po przygotowaniu ciasta parzonego powycinaj z niej okręgi o średnicy 5 cm. Ptysie można również przechowywać w lodówce przez jeden dzień, jednakże ciasto stanie się miękkie. Żeby tego było mało, wierzch ptysiów zdobi kruszonka (craquelin) z masła orzechowego, oprószona odrobiną cukru pudru.