Ciasto japońskie

Aleksandra
Ciasta
12.02.2019 20:51
Ciasto japońskie

Ciasto czekoladowe: 150 g mąki pszennej tortowej 3 jajka 150 g masła 200 g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 100 ml wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Frużelina wiśniowa:* 600 - 650 g wiśni mrożonych ( w sezonie jak najbardziej można użyć świeżych ) około 8 łyżek cukru ( do smaku ) sok z 1 małej cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa serowa: 1 kg sera na serniki ( u mnie ser wiaderkowy ), w temperaturze pokojowej 250 g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka z połowy laski wanilii lub opakowanie cukru wanilinowego 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 30 g żelatyny + 100 ml zimnej wody Wykonanie: Ciasto czekoladowe: W powstałe zagłębienia nałożyć frużelinę wiśniową, następnie drugim końcem łyżki zrobić w poprzek kilka esów - floresów ( tak, aby frużelina lekko wymieszała się z masą serową ). Wiśnie zdjąć z ognia i wlać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, postawić z powrotem na ogniu i mieszając ponownie zagotować. Z lodówki wyjąć ubitą śmietanę i dodać ją do masy serowej w 2 - 3 turach, delikatnie mieszając szpatułką. Wiśnie oraz pozostały sok umieścić w garnuszku, wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Napęczniałą żelatynę postawić na palniku i podgrzewać mieszając, do całkowitego jej rozpuszczenia ( można również żelatynę rozpuścić w mikrofalówce ). Jajka lekko roztrzepać w miseczce, następnie dodać je do suchych składników wraz z rozpuszczonym masłem i naparem kawowym. Postawić na palniku i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru, zagotować. To rodzaj sernika na zimno, na niezwykle smacznym, wilgotnym czekoladowym cieście, które przygotowuje się błyskawicznie. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Rozpuszczoną żelatynę lekko przestudzić, następnie dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Mniemam, że to przez wiśnie, które wieńczą ciasto ( o Japonii wszak mówi się, że to Kraj Kwitnącej Wiśni ), jednak pewności nie mam :). Masa serowa: Żelatynę zalać wodą, odstawić na około 10 minut do napęcznienia. UWAGA : U mnie ciasto wyrosło z lekkim wybrzuszeniem, więc po wystudzeniu delikatnie wyrównałam je nożem. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Łyżeczką zrobić w masie kilka rowków ( wzdłuż blaszki; u mnie było to 5 rowków ). Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 23 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Kawę zaparzyć w 100 ml wody, przestudzić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2019/02/ciasto-japonskie.html