Przepis krok po kroku Składniki: Rozczyn: - 20 g drożdży świeżych - 10 g cukru np. trzcinowego - 50 ml letniego mleka Ciasto: - 400 g mąki pszennej - 50 g cukru - 1 jajko - 200 ml letniego mleka - 30 g roztopionego masła - 1 łyżeczka esencji waniliowej - szczypta soli W szklance wymieszaj 50 ml letniego mleka, 20 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 10 g cukru. Tak przygotowane wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 20 minut. Za pomocą dłoni lub wałka rozciągnij ciasto na blacie tak aby miało ok 1,5 cm grubości. Tak przygotowane placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 10 minut. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem. Krok 2: Do dużej misy przesiej mąkę, następnie dodaj jajko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Krok 4: Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z naszym najlepszym przepisem bez wątpienia udadzą się na 100%.