- Olej 2/3 szklanki - Cukier 3/4 szklanki - jajka 3 ( w temperaturze pokojowej) - proszek do pieczenia 2 łyżeczki - Szpinak świeży 200 g Krem: - Śmietanka 30 % 200 ml - Serek mascarpone 250 g - Cukier puder 3 łyżki Poncz do nasączenia: - woda 1/4 szklanki - Sok z cytryny łyżka - Cukier puder łyżeczka Składniki: Biszkopt szpinakowy: - Mąka pszenna tortowa 1 i 1/2 szklanki - Mąka ziemniaczana 1/2 szklanki ( można zastąpić pszenna tortową) Na koniec ciasto posypać granatem i odstawić do lodówki na kilka godzin. Śmietankę ubić z mascarpone oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Górną część pokruszyć lub wydrążyć łyżką tylko zieloną część ciasta. Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału: Chwilę miksujemy do połączenia się składników na wolnych obrotach. Do tej samej miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 170-180 stopni i piec ok 40 minut do tzw. suchego patyczka.