Kruche ciasto: - 160 g masła, zimnego - 360 g mąki pszennej - 3 duże żółtka - 100 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Nadzienie z rabarbaru: - 650 g rabarbaru ( waga samych łodyg, bez liści i końcówek ) - 4 łyżki cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - opcjonalnie - kilka łyżek konfitury np.truskawkowej Kruszonka: - 125 g masła - 190 g mąki pszennej - 100 g cukru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, cukier puder, cukier z wanilią, proszek do pieczenia oraz sól. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1,5 godziny. Formę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na grubych oczkach tarki na spód formy. Kruszonka: W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, cukier oraz cukier z wanilią. Nadzienie z rabarbaru: Umyty rabarbar ( łodyg nie trzeba obierać ) pokroić na 2 cm kawałki. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż składniki zaczną formować się w kruszonkę. Kruche ciasto jest naprawdę apetycznie kruche, pięknie pachnie masłem i wanilią, a kruszonka chrupie nawet na drugi dzień. Wiosenna klasyka czyli kruche ciasto z rabarbarem :). Opcjonalnie można dodać do rabarbaru kilka łyżek konfitury np.truskawkowej, która dodatkowo dosłodzi rabarbar i zagęści nadzienie. Cóż więcej mogę powiedzieć - pozycja obowiązkowa w sezonie na rabarbar :).