Murzynek z dżemem porzeczkowym

Aleksandra
Ciasta
10.10.2017 13:14
Murzynek z dżemem porzeczkowym

Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej 5 dużych jajek 150 g masła 200 ml mleka 210 g brązowego cukru ( lub trochę mniej białego ) opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3,5 łyżki kakao 450 g dżemu z czarnej porzeczki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa czekoladowa: 50 g masła 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej ( lub pół na pół z mleczną ) Wykonanie: Po tym czasie w kilku turach dodawać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszając rózgą kuchenną po każdym dodaniu, tylko do połączenia. Ale i ta wersja bardzo przypadła mi do gustu, bo też jest prosta w przygotowaniu ( nie potrzebujemy tu nawet miksera ) a smakuje wybornie :). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając rózgą kuchenną do dokładnego połączenia masy z każdym kolejnym jajkiem. Masło, mleko, cukier, cukier wanilinowy oraz kakao umieścić w garnuszku i postawić na palnik. Może to dlatego, że już od dawna chodziło za mną takie proste ciasto, bez żadnego kremu, bez przekładania. Ten klasyczny bardzo lubię - za prostotę, szybkość przygotowania i smak, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Naprawdę nie jestem w stanie powiedzieć ile kawałków zjadłam...;).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2017/07/murzynek-z-dzemem-porzeczkowym.html