Składniki: 100 g mąki kukurydzianej 20 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) 100 g masła 15 g cukru pudru 8 g cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Może wydawać się to dość trudne, bo ciasto ze względu na brak glutenu trochę się rozpada. Moje dzieci szczególnie za nimi przepadają, więc jeśli macie w domu małych łasuchów, warto pomyśleć nad podwójną porcją ; ) Polecam!! Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, podsypując delikatnie skrobią ziemniaczaną. Zimne masło pokroić w mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieć do powstania jednolitego ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C (termoobieg) przez ok. 11 minut.