Caponata - wegetariański gulasz

Dorota
Obiad
11.02.2019 20:33
Caponata - wegetariański gulasz

Składniki (2-4 porcje): 1 bakłażan 2 ząbki czosnku, posiekane pół cebuli, pokrojonej w kostkę 5 pomidorów, pokrojonych w 8-mki* garść zielonych lub czarnych oliwek łyżka prażonego słonecznika łyżka rodzynek łyżka kaparów ¾ łodygi selera naciowego – pokrojonego w cienkie plasterki łyżeczka miodu łyżka octu balsamico sól, pieprz natka pietruszki * ja prawie nigdy nie obieram pomidorów. Wszystkie składniki doskonale się w niej komponują – nawet seler naciowy, którego nie jestem wielkim miłośnikiem – tej potrawie nadaje świetny smak. I tutaj wkroczyła caponata – sycylijski gulasz wegetariański (choć niektórzy dodają do niego owoce morze) na bazie bakłażanów i pomidorów, o lekko słodkawym smaku. W międzyczasie na drugiej patelni usmażyć na rozgrzanej oliwie bakłażana. Dlatego, jeżeli zrobicie je raz – mogę Wam zagwarantować, że będziecie do niego wracać i wracać i wracać… W tym celu należy je lekko naciąć, sparzyć je wrzątkiem i zdjąć skórkę. Tak, wiem – tłusty sos, tłuste mięso – co może być lepszego? Dodać pozostałe składniki: uprażony na suchej patelni słonecznik, rodzynki, kapary, miód, ocet balsamiczny i przyprawy. Ja swoją caponatę najczęściej jem na ciepło z ryżem lub chlebem. Ich skórka mi nie przeszkadza, jednak jeżeli chcecie, możecie je obrać. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Można ją też jeść samą, jako sałatkę na zimno.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/caponata/