Kruche babeczki z kremem kukułkowo waniliowym

Magdalena
Desery
11.02.2019 20:43
Kruche babeczki z kremem kukułkowo waniliowym

Składniki: Na krem: 50 g waniliowego twarożku* 3 łyżki masy krówkowej kukułka Helio *użyłam Danonka, ale można użyć innego podobnego serka Na kruche babeczki: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Uwaga! Kruche babeczki z kremem kukułkowo waniliowym Lubicie kruche ciasta z kremem? Prezentowałam Wam je już z kremem borówkowo serowym (klik) Kruche babeczki podaję też często z samymi owocami lub bitą śmietaną. Dlatego dziś polecam i Wam ten prosty przepis na kruche babeczki z kremem kukułkowo waniliowym. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na lekko (!) podsypanym mąką blacie/macie na grubość około 3-4 mm. Polecam zwiększyć ilość kremu wg potrzeb lub resztę kruchych spodów podać z innym kremem (np. takim), owocami czy bitą śmietaną. Z ciasta formujemy kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki smarujemy cieniutko roztopionym masłem (przy pomocy pędzelka). Na każdą foremkę z ciastem nakładamy odpowiedniej wielkości kawałek folii aluminiowej, delikatnie dociskając. Po upieczeniu zostawiamy kruche spody aż wystygną i dopiero je wyciągamy z foremek. z przepisu wychodzi około 18 sztuk, kremem nadziejecie około 7 szt. Taki kukułkowo waniliowy krem wspaniale komponuje się z kruchym ciastem. Krem nakładamy do szprycy i napełniamy kruche spody. Przygotujemy: Najpierw przygotowujemy kruche babeczki (spody): Choć ostatnio częściej piekę małe kruche babeczki (tartaletki). Bo przygotujecie go dosłownie z dwóch składników. Moje babeczki znikły dosłownie w kilka chwil. Dzięki temu nasze kruche spody zachowają odpowiedni kształt.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/kruche-babeczki-z-kremem-kukulkowo-waniliowym/