Jednakże gorąco polecam, bo są pyszne - idealne na tłusty czwartek :) - 100 g masła, - 1 szklanka mąki, - 4 jajka, - 1 szklanka wody, - szczypta soli. Wyciskamy na blat wyłożony papierem do pieczenia koła o średnicy około 3-4 cm, pojedynczą warstwę z pustym środkiem. Do gotującej się wody wsypać mąkę cały czas mieszamy ciasto drewnianą łyżką (nie ściągając z palnika). Co WAŻNE ciasto parzone rośnie podczas pieczenia, dlatego ważne jest abyśmy wkładali małą ilość gniazd na olej. Bierzemy nasz wycięty kwadrat z gniazdem, wkładamy na olej do góry nogami papierem. Co prawda gniazda parzone szybko się robi, są lekkie ale nadal smażone w głębokim oleju. Utworzone ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką w kształcie otwartej gwiazdy (użyłam Wilton 1M). Wykonanie: W garnku gotujemy wodę z masłem i odrobiną soli.