Ciasto jogurtowe bez pieczenia z truskawkami

Anna
Ciasta
07.06.2018 10:00
Ciasto jogurtowe bez pieczenia z truskawkami

Składniki na sernik bez pieczenia: (forma z odpinanym brzegiem o wymiarach 34 cm x 25 cm x 7 cm) - 800 ml jogurtu typu greckiego - 300 ml śmietany 30% - 8 - 10 łyżek cukru pudru - 30 g żelatyny w proszku - 3 galaretki owocowe (różne kolory) - 2 galaretki truskawkowe - 500 - 600 g świeżych truskawek - ziarenka z laski wanilii lub łyżeczka cukru z wanilią - Truskawki oczyścić z szypułek, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i każdą przekroić na pół. - Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając rozpuścić. Latem daję odpocząć dla piekarnika i często robię ciasta bez pieczenia, z czego bardzo cieszą się moi bliscy, gdyż uwielbiają ciasta na zimno. - Dno formy wyłożonej papierem do pieczenia pokryć herbatnikami i wyłożyć 1/2 część masy jogurtowej, a na niej położyć pokrojoną w kostki galaretkę, przykryć i wyrównać pozostałą masą z jogurtu. - Na tężejącą masę z jogurtu poukładać truskawki stroną krojenia do góry, wtedy truskawki nie puszczą tak szybko soku i ciasto będzie lepiej wyglądało. Ciasto zazwyczaj robię z twarogu sernikowego, ale tym razem wykonałam lżejszą wersję z jogurtu typu greckiego. Ciasto bez pieczenia z truskawkami jest niezbyt słodkie i idealnie pasuje do podania na deser latem. - Jogurt zmiksować z pozostałym cukrem pudrem (ilość dopasować do stopnia kwaśności jogurtu) i delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną. Zobacz również: ciasto z jogurtu na zimno. - Galaretki owocowe kolorowe (3 szt.) każdą rozpuścić oddzielnie w 350 ml wrzącej wody (nie gotować).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kuchcikgotuje.pl/2018/05/ciasto-jogurtowe-bez-pieczenia-z.html