Kartacze (cepeliny)

Anna
Obiad
29.10.2017 12:45
Kartacze (cepeliny)

Tym razem przepis wykonał mój mąż :) Składniki: (ok. 12 sztuk) - 4 kg ziemniaków (typu C z dużą ilością skrobi ziemniaczanej), 30% będzie ugotowana i zmielona, 70% ziemniaków będzie starte w sokowirówce, - 700-800 g mięsa z łopatki wieprzowej, - 1 duża cebula, - 1 czubata łyżeczka soli do ziemniaków i 1 łyżeczka soli do mięsa, - majeranek, pieprz ziołowy (do smaku), - 2 duże cebule do zasmażki, - ok. 250 g boczku wędzonego. Kartacze gotujemy we wrzącej osolonej wodzie po kilka sztuk (ok. 6-7) w dużym garnku przez ok. 40 min. na małym ogniu (do ugotowania mięsa). Kartacze (także znane jako cepeliny) to potrawa regionalna, popularna w północno-wschodniej Polsce (m.in. Suwalszczyzna, także w województwie podlaskim, na kresach czy na Litwie). Suche wióry z pojemnika sokowirówki mieszamy z ugotowanymi ziemniakami, dodajemy pozyskany krochmal, doprawiamy do smaku solą. Lepimy większe podłużne pyzy z kulką mięsa w środku (ok. piłeczki pingpongowe). trzemy najlepiej w sokowirówce: sok odstawiamy do opadnięcia krochmalu (z soku używamy tylko krochmal). Podawać najlepiej z surówką z białej kapusty bądź kiszonej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2017/10/kartacze-cepeliny.html