SZYBKIE CURRY Z CIECIORKĄ, AJVAREM I PISTACJAMI.

KAROLINA
Obiad
10.02.2019 22:00
SZYBKIE CURRY Z  CIECIORKĄ, AJVAREM I PISTACJAMI.

dodatkowo podaje Ci wszystkie składniki w formie listy: - 1,2 -1,4 kg dyni - 1 puszka mleka kokosowego - 1 opakowanie curry - 2 - 4 ząbki polskiego czosnku - chilli świeże - 3 łyżki masła + 3 łyżki oliwy z oliwek - sól, cynamon, kardamon, kurkuma, - pasta ajvar - posiekane pistacje - 1 słoik cieciorki konserwowej - świeża bazylia - olej sezamowy lub z orzechów włoskich Na talerz nalej zmiksowane lub rozgniecione tłuczkiem curry dyniowe, dodaj kilka łyżek cieciorki bez zalewy, zrób kilka kleksów z ajvaru, dodaj posiekane pistacje, listki świeżej bazylii. Dodaj świeże chili i opakowanie przyprawy curry, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki kurkumy, całość przesmaż aby przyprawy uwolniły aromat do tłuszczu i dodaj puszkę mleka kokosowego. Rozgrzewające curry z dyni, to jedno z moich ulubionych dań, które robię często i zawsze trochę inaczej. Całość gotuj ciągle mieszając przez 10 minut, wlej max do 2 szklanek wody, przykryj pokrywką i gotuj do miękkości dyni tj. 20-25 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smykwkuchni.blogspot.com/2019/02/szybkie-curry-z-dyni-z-cieciorka.html