Keksówkę ( 25×12,5×7 ) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, wyrównujemy wierzch ( można z wierzchu posypać dodatkowo ulubionymi ziarnami/nasionami ) i tak przygotowany w blaszce chleb, odstawiamy do podrośnięcia na 10-12 godzin. Osoby, które na co dzień jadają zwykły, biały, pszenny chleb, zapewne nie będą zachwycone, ale ktoś kto choć raz spróbował zdrowszych, pełnoziarnistych chlebów typu fit, będzie zachwycony smakiem, konsystencją i minimalnym nakładem pracy tego chleba. Po upieczeniu, zostawiamy chleb na 10-15 minut w blaszce, a następnie wyciągamy go z blaszki i studzimy na metalowej kratce. - Po upływie 24 godzin, odlewamy z kaszy nadmiar wody, miksujemy kaszę na gładką masę, dodając sól. - Kaszę płuczemy na sitku, wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny, przykrywając ściereczką.