BEZA – KRÓLOWĄ DESERÓW! “Beza nie chce się ubić, “beza nie schnie, “beza nie odkleja się od papieru, “beza jest za twarda – to najczęstsze problemy przy robieniu tej obłędnej słodkości. Beza nie chce się ubić lub nie twardnieje, a ciasto drożdżowe wcale nie wygląda jakby miało wyrosnąć… Co zrobić, kiedy gotowanie nie idzie po Twojej myśli? Z kolei, jeśli po upieczeniu beza nie chce nam się odkleić od papieru, to oznacza, że wymaga dłuższego suszenia w ciepłym piekarniku. Czy ma Pani porady dla tych, którym pomimo starań, nie wychodzi idealne ciasto – jest za twarde lub po prostu nie chce się lepić? Często zdarza się jednak tak, że w ferworze pracy, orientujemy się, że jej nie ma. 🙂 Zapraszam do lektury i być może skorzystania z moich kulinarnych rad! Nieważne jak bardzo kochasz gotować i jak wiele przepisów już wypróbowałaś, to zawsze przychodzi taki moment w kuchni, że coś nam nie wychodzi. PERFEKCYJNE PIEROGI Na Pani blogu, poza pysznymi przepisami na wypieki, znajdują się również sposoby na miękkie i smakowite pierogi w różnych postaciach. W niektórych przypadkach rzeczywiście w momencie braku mąki możemy wykorzystać inny składnik – np. kiedyś, gdy potrzebowałam dosłownie 2-3 łyżek mąki do bakaliowego wypieku, użyłam zmielonych na pył migdałów. Twarda beza to rzadkość, ale bywa, że gdy przesadzimy z ilością cukru w stosunku do białek, to może się tak zdarzyć. Jeżeli ciasto nie chce nam się lepić w trakcie formowania pierogów, można jego brzegi zwilżyć wodą. Jeśli zdarzy się nam, że nasz sernik wyjdzie suchy, można zamaskować ten fakt aromatycznym sosem z owoców, wykorzystując go jako polewę do sernika. Ale aby taka sytuacja nie zaistniała, można temu zapobiec, dodając do masy serowej na etapie przygotowywania ciasta nieco śmietanki kremówki lub 2-3 łyżki serka ricotta. Jednak warto pamiętać, że cukier dodajemy w połowie miksowania, a nie na początku. Nie warto rezygnować z proponowanej ilości cukru, nie można pominąć dodatku octu i mąki ziemniaczanej. Jako substytut mąki możemy z powodzeniem wykorzystać także mąkę ryżową, jaglaną, kokosową lub nawet taką powstałą ze zmielonych na piasek orzeszków ziemnych niesolonych. Najsympatyczniejszą recenzją wywiadu była dla mnie reakcja mojej koleżanki, która po lekturze powiedziała z widocznym zaskoczeniem: “Reniu, jaka Ty się zrobiłaś kulinarna! Nie bez znaczenia są także jajka ze sprawdzonego źródła, cytrusowe zapachy, świeżo starta skórka z cytryny i pomarańczy, ziarenka wanilii… Jeżeli mówimy o upieczonej, już nieudanej bezie, to tu sytuacja ma się podobnie, jak z tonącym okrętem. Nastawiamy go wtedy na 40 stopni, na dolną blachę wlewamy wodę i wstawiamy nasze naczynie z ciastem. A czy da się jakoś uratować bezę, która nam nie wyszła? Jeżeli widzimy, że nasz ser jest suchy, koniecznie należy go nawilżyć, co też ma wpływ na puszystość sernika. Jeżeli jednak stawia opór, bo np. ma w sobie sporo masła, możemy poratować się piekarnikiem, Jedna to ta, która zaleca lekkie zaparzenie mąki, czyli dodanie do ciasta bardzo gorącej wody (po zagotowaniu odstawionej na 2 minuty). Upiekła Pani już kilkaset serników, można więc rzec, że jest Pani specjalistką w tej dziedzinie. Powinno dać się nam rozwałkować i nie ulec zniszczeniu, a następnie nadziać ulubionym farszem. Co w wypadku, gdy takie ciasto nie chce wyrosnąć? W ten sposób uzyskałam mąkę migdałową, która wspaniale się sprawdziła jako zamiennik. Natomiast w trakcie ubijania piany na bezę można zaradzić problemom. Dlatego przestrzeganie powyższych wskazówek sprawi, że będziemy móc cieszyć się tylko udanymi bezowymi wypiekami! Ale należy pamiętać, że obecność choćby małej ilości żółtka jajka w białku spowoduje gorsze ubicie piany. Nic raczej nie da się zrobić. Aby się udał, musi być spełniony szereg czynników, jednak najważniejszą rzeczą są wysokiej jakości produkty.