TORT A'LA BANOFFEE

Beata
Ciasta
08.02.2019 10:34
TORT A'LA BANOFFEE

Dodatkowo: 260 g dżemu z czarnej porzeczki 4-5 bananów do nasączenia alkohol typu amaretto, napar kawy lub tak jak u mnie ze względu na dzieci woda z cytryną i odrobiną cukru sok z cytryny Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 6-8 łyżek mleka 20 g masła 1. Dolny blat tortu nasączamy ciepłą wodą z sokiem z cytryny i cukrem (do ciepłej wody dodajemy 1/3 łyżeczki cukru, mieszamy żeby się rozpuścił i dodajemy kilka kropli soku z cytryny). 2. W misie miksera ubijamy śmietankę 30 %, jak będzie ubita dodajemy serki mascarpone i masę kajmakową. Składniki na biszkopt tortownica 26 cm: 7 jajek L 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 2 łyżki kakao 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na wysokich obrotach ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder. 4. Na banany wykładamy teraz już więcej masy, masę nakrywamy blatem ciasta, które nasączamy i rozsmarowujemy na nim dżem porzeczkowy, na dżem dajemy pozostałą masę kajmakową i całość nakrywamy ostatnim blatem ciasta. 2. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek przesiewamy przez sitko, po jednej łyżce dodajemy do masy i albo tak jak ja miksujemy na najniższych obrotach, albo jak kto woli mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Smacznego :-) Przełożenie: blat ciasta (nasączamy) - cienka warstwa kremu - banany - krem (teraz już więcej) - blat (nasączamy) - dżem porzeczkowy - krem - blat ciasta - polewa Po wyjęciu rzucamy upieczonym biszkoptem i tortownicą na blat lub podłogę (spuszczamy z wysokości około 40 cm). 3. Banany obieramy i kroimy w plastry o grubości 1 - 1,5 cm i skraplamy je sokiem z cytryny, żeby nam nie ciemniały. Pomysł na niego znalazłam na blogu kwestia smaku, ale zrobiłam bardziej po swojemu. Masa to serki mascarpone i śmietanka kremówka (często wykorzystuję takie połączenie i potem dodaję tylko jakiś dodatek, który da nam konkretny smak, do tego dodałam 200 g masy kajmakowej. Masa: 500 g serka mascarpone 300 g śmietanki 30 % 200 g masy kajmakowej (można więcej) Idealny na każdą okazję, u nas był na urodziny syna. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem i tylko ten papier smarujemy delikatnie masłem, żeby ciasto ładnie nam odeszło od papierka. Tak przygotowane banany układamy ciasno koło siebie na masie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2019/02/tort-ala-banoffee.html