Składniki na ciasto bananowe: (forma 28 cm x 14 cm x 7 cm) - 4 dojrzałe banany - 2 jajka - 10 łyżek cukru - 120 g masła - 2 szklanki mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - łyżeczka sody oczyszczonej - 4 łyżki mleka - 3 łyżeczki kakao lub karobu (u mnie karob) - łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: - cukier puder do posypania Jak zrobić ciasto bananowe? - Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem pod koniec dodając po jednym jajku. - Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałeczki, skropić sokiem z cytryny i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Pyszne ciasto i na pewno będę je robić często, tylko muszę mieć bardzo dojrzałe banany, gdyż z niezbyt dojrzałymi nie jest dobre. Pyszne ciasto i na pewno będę je robić często, tylko muszę mieć bardzo dojrzałe banany, gdyż z niezbyt dojrzałymi nie jest dobre. Do ciasta bananowego przymierzałam się już jakiś czas temu, ale odpuszczałam i z bardzo dojrzałych bananów robiłam zazwyczaj placuszki z płatkami owsianymi. Jak dla mnie ciasto bananowe najlepsze jest zaraz po wystudzeniu, gdyż jest mięciutkie, bardzo delikatne i aromatyczne. Jak dla mnie ciasto bananowe najlepsze jest zaraz po wystudzeniu, gdyż jest mięciutkie, bardzo delikatne i aromatyczne. - Do utartego masła z cukrem i jajkami nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę, banany i rozmieszaną w mleku sodę oraz sok z cytryny. - Po upieczeniu ciasto razem z papierem wyjąć z formy, wystudzić i posypać cukrem pudrem. Ciasto jest łatwe do zrobienia i jest to świetny sposób na wykorzystanie zbyt dojrzałych bananów.