GRECKA ZUPA CYTRYNOWA AVGOLEMONO

Zupy
04.02.2019 7:37
GRECKA ZUPA CYTRYNOWA AVGOLEMONO

Grecka zupa cytrynowa Avgolemono – grecka zupa cytrynowa z ryżem, zagęszczona żółtkami Print Recipe Pin Recipe Prep Time 5 mins Cook Time 20 mins Total Time 25 mins Ingredients 1,5 litra rosołku 100 g ryżu 3 żółtka 1 cytryna 2 łyżki posiekanej natki sól, pieprz do smaku Instructions Ryż wypłukać, dodać do rosołu i zagotować. Zupa jest bardzo prosta i szybka – robi się ją na bazie rosołku, w którym gotuje się ryż i na koniec dodaje zahartowane żółtka i sok oraz skórkę z cytryny. Przepis na grecką zupę cytrynową avgolemono miałam na oku już od bardzo dawna – chciałam wypróbować ten przepis i jakoś się nie składało. Avgolemono jest gęsta i kremowa o wyraźnie cytrynowym smaku, nie mogę powiedzieć, że to do końca moje smaki ale na pewno warto wypróbować ten przepis, szczególnie jak pustki w lodówce. Miałam rosół bo zimą gotuję go na okrągło, a pozostałe składniki ( ryż, cytrynę i jajka) zwykle też mam w domu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cookingforemily.pl/2019/01/grecka-zupa-cytrynowa-avgolemono/